Suomessa on käynnistetty kansallinen betonin pakkasenkestävyyteen keskittyvä projekti. Betonin pakkasenkestävyyden kanssa ei sinänsä ole ongelmia, mutta pakkasenkestävyyden testauskäytännöt eivät ole pysyneet betonissa tapahtuneiden muutosten mukana. Viime vuosikymmenten aikana betoneiden sideaineet ja lisäaineet ovat merkittävästi muuttuneet. Samoin betonin pumppaus on johtanut entistä notkeampien betonien käyttöön.
Käynnistynyt pakkasprojekti on kaksivaiheinen. Marraskuussa 2023 alkaneessa esiselvityksessä "Pikku pakkanen" kartoitettiin potentiaaliset testausmenetelmät sekä pakkasenkestävyyden vaatimustasot eri maissa. Esiselvityksessä laadittiin myös varsinaisen projektin "Hirmu pakkanen" sisältö koeohjelmineen. Esiselvitys valmistui kesällä 2024. Esiselvitysvaiheen seurantaryhmään kuului useita asiantuntijoita betonialalta. Seurantaryhmän tarkoituksena on tuoda esille eri osapuolten näkemyksiä projektiin. Esiselvitystä rahoittavat Betoniteollisuus ry, Väylävirasto, Finnsementti Oy, Betoniyhdistys ry.
Esiselvityssä käsiteltiin betonin pakkasenkestävyyden perusteita, vaurioitumisteorioita ja -malleja. Vaurioitumismekanismien käsittelyssä keskityttiin erityisesti pintarapautumisen teorioihin. Lisäksi tarkasteltiin masuunikuonan vaikutusta pakkasenkestävyyteen. Esiselvityksessä kartoitettiin useita testimenetelmiä, jotka jaettiin suoriin ja epäsuoriin kokeisiin. Suoria kokeita ovat muun muassa laattatesti, nopea laattatesti ja CDF/CIF-testi, kun taas epäsuoria kokeita edustavat esimerkiksi huokosanalyysi ja suojahuokossuhdetesti. Esiselvityksen raportissa kuvataan näiden menetelmien periaatteet, toteutus ja mahdolliset haasteet.
Vaatimustasoja ja testauskäytäntöjä vertailtiin eri maiden välillä, keskittyen erityisesti Pohjoismaihin. Vertailussa pyrittiin huomioimaan betonin koostumusvaatimukset, sementtien ja betonin ennakkotestaus, jatkuva laadunvarmistus sekä tasokokeiden vaatimukset. Tämä vertailu tarjoaa arvokasta tietoa Suomen käytäntöjen kehittämiseksi. Merkittävimmät erot Suomen ja muiden maiden välillä havaittiin infrarakentamisen P-lukumenetelmän käytössä, ennakkokokeiden laajuudessa ja laattakokeen vaatimustasoissa. Esiselvitys tarjoaa kattavan pohjan varsinaisen pakkasprojektin toteuttamiselle ja betonin pakkasenkestävyyden tutkimuksen edistämiselle Suomessa.
Esiselvityksen pohjalta laadittiin alustava tutkimussuunnitelma varsinaiselle pakkasprojektille. Alalla käydyn keskustelun pohjalta päätettiin alkuperäisestä suunnitelmasta poiketen toteuttaa kuitenkin seuraavaksi välivaiheen projekti "Tarkentavat kokeet", joka toteutetaan vuonna 2025.
Pakkasprojektin esiselvitysvaiheen aloituskokous BY:n toimistolla 17.11.2023
Vuori, Mirva
DI, toimitusjohtaja / M.Sc. (Tech.), Managing Director